Voor Kwestie en Tools 1 heeft vakdidactica Kathleen Leemans, pedagogisch begeleider van GO! en NDN-bestuurslid een oplijsting gemaakt van websites die interessant zijn voor docenten/leraren/studenten Nederlands. De websites zijn per domein geordend: vaardigheden, taalbeschouwing en literatuur. De oplijsting sluit perfect aan bij de nieuwe eindtermen en leerplannen in Vlaanderen. U vindt er telkens ook toelichting over de functionaliteit van de aangehaalde tools.
Er zijn verschillende websites die de realisatie van de vernieuwde doelen Nederlands ondersteunen in de klas. We grasduinden door het rijke aanbod en selecteerden hieronder per bouwsteen enkele digitale pareltjes.
Het digitale landschap didactiek Nederlands doorzoeken? Dat kan onder andere via deze Symbaloo.
Wil je je les upgraden met beeld- of geluidsfragmenten? In de online beeldbank Het Archief voor Onderwijs vind je snel en gemakkelijk wat je zoekt: filmpjes, video’s en audiofragmenten van nationale en regionale omroepen en cultuur- en erfgoedorganisaties. En, niet onbelangrijk: helemaal afgestemd op de leerplandoelen. Geschikt voor 2e en 3e graad. De werkvormen bieden bovendien de mogelijkheid tot differentiatie in de klas.
Wil je werken aan basisgeletterdheid in de 1e graad? Zijn er ex-OKAN-leerlingen in de klas die het moeilijk hebben met tekst- en woordbegrip? Nedbox biedt laagdrempelige, actuele luister- en leesteksten aan, die inspelen op de interesses van de leerlingen. Leerlingen kunnen bovendien op eigen tempo luister- en leesvaardigheid inoefenen, aan de hand van verschillende tekstsoorten, van informatieve tot opiniërende teksten. NedBox is een samenwerking tussen verschillende organisaties, met de KULeuven als promotor. Het Europees Integratiefonds en de Vlaamse overheid ondersteunen het project.
De website van de Schrijfassistent is een online schrijfhulp ontwikkeld door het Instituut voor Levende Talen (ILT) van de KU Leuven, in samenwerking met de VRT en De Standaard.
De Schrijfassistent kan leerlingen ondersteunen tijdens het schrijfproces. Dat gebeurt op eenvoudige wijze: de leerling knipt en plakt de tekst in de webpagina en klikt vervolgens ‘controleer de spelling’, ‘kijk de stijl na’ en ‘taaltips’ aan.
De leerling krijgt onmiddellijk feedback op maat. Een gouden hulpmiddel om de producten van leerlingen in verschillende schrijfrondes te helpen verbeteren. De schrijftool kan gedifferentieerd ingezet worden, door de leerlingen. Geschikt voor de 1e tot en met de 3e graad.
Ook voor anderstaligen of anderstalige nieuwkomers kan de Schrijfassistent hulp bieden! Er is nu een Schrijfassistent voor hen ontwikkeld met tips over spelling, taal en zelfs uitspraak. Bruikbaar van de 1e tot en met de 3e graad.
Wil je de muren tussen creatief schrijven, cultuurbeleving en literatuur radicaal afbreken? TOTAAL vindt de taal van de toekomst uit, voor én door jongeren. Een aanrader om samen met jongeren kritische stemmen creatief vorm te geven. Ga voor die totaalervaring! Geschikt voor 2e en 3e graad en sluit naadloos aan bij de sleutelcompetentie cultureel bewustzijn.
Dompel je klas onder in boeiende thema’s met interactieve leerervaringen op maat van jongeren, verrijkt met audiovisueel materiaal en VRT-experten. De eduboxen over nepnieuws, data in de pers en sociale media, zetten ook in op betrouwbaarheid, correctheid en bruikbaarheid van bronnen. Wijze lessen voor leerlingen in de 2e en de 3e graad, waarbij ingezet wordt op interactie tussen leerlingen onderling en met externen.
Wil je de kritische geest van leerlingen wakker maken? Hen leren om anderen te overtuigen? Hen zich aten verdiepen in bronnenonderzoek? Aarzel dan niet langer, stel je klasteam samen en schrijf hen in voor de Vlaamse Debatwedstrijd. Voor alle leerlingen in de 3e graad.
Debatunie bereikt een breder publiek dan de Vlaamse debatwedstrijd en staat ook open voor 1e en 2e graad, met hun afdeling ‘Lagerhuis’. De website bevat interessante lesmaterialen en kant-en-klare stellingen om in de klas mee aan de slag te gaan!
Taalhelden, een dochterwebsite van de Nederlandse Taalunie, biedt taaladvies voor én door jongeren. Leerlingen vinden er op hun maat uitleg over diverse taalfenomenen. Wanneer ze productief of interactief aan de slag gaan, kunnen ze bij twijfel over de correctheid van hun taaluitingen deze webstek raadplegen. Leerlingen krijgen ook advies over waar ze met hun taalvragen onmiddellijk terechtkunnen. Een aanrader?
TLPST is een gratis digitale lesbrief over taal, een initiatief van Onze Taal. Met deze lesbrieven kun je via een frisse invalshoek aan taalbeschouwing doen, samen met de leerlingen. Geschikt voor de 1e en 2e graad.