NDN-activiteiten
voorbij
25 NOVEMBER 2022
Literatuur In de klas
NETwerk didactiEK NEderlands
Literatuur In de klas
NETwerk didactiEK NEderlands
Didactische conferentie
Netwerk Didactiek Nederlands nodigt u uit op
de jaarlijkse didactische conferentie
25 november 2022
in De Boogkeers 5, 2000 Antwerpen.
de jaarlijkse didactische conferentie
25 november 2022
in De Boogkeers 5, 2000 Antwerpen.
THEMA
Literatuur in de klas.
DOELPUBLIEK
Lerarenopleiders Nederlands, vakdidactici Nederlands, pedagogisch begeleiders, beleidsmedewerkers in het domein Nederlands, betrokkenen bij eindtermen en leerplannen Nederlands.
SPREKERS
Elke D’hoker
Hilde van Cauteren
Elke D'hoker is als hoogleraar verbonden aan het departement literatuurwetenschap van de KU Leuven. Ze doceert vakken over Engelse literatuur, literatuurwetenschap en literatuuronderwijs. Ze is auteur van het op 22 november bij Lannoo Campus te verschijnen Leerlingen en Literatuur. Hoe vaardige lezers vormen. In het huidige talenonderwijs is literatuur geen evidentie. Literatuur vormt niet alleen vaardige lezers, maar draagt ook bij tot de talige, kritische, persoonlijke, culturele en esthetische ontwikkeling van jongeren. Om dit waar te maken is leesbevorderend literatuuronderwijs nodig. Elke D’hoker brengt in haar keynote de nieuwste didactische methodes in het literatuuronderwijs en verwerkt ze tot een handig stappenplan om met literaire teksten aan de slag te gaan in de eigen klassenpraktijk en bij vakoverschrijdende samenwerking. In een interactief onderdeel wordt getoond hoe ‘lezen in dialoog’ in de klas kan functioneren.
U kunt het artikel 'Literatuuronderwijs en schoolboeken: een kritische beschouwing' hier lezen (eerder verschenen in Cahier voor Literatuurwetenschap (Vol. 12).
Lees meer over hoe we leerlingen weer aan het lezen krijgen in Zijn we uitgelezen?
De presentatie van Elke D'hoker is te bekijken op de pagina Presentaties.
Hilde Van Cauteren is auteur van jeugdboeken. Ze is ook dichter en schrijfdocent. Ze debuteerde als jeugdauteur met Het naveltheater. Succesvolle jeugdromans van haar zijn onder andere De pigmentroute en Het sleutelbeengebaar. In 2011 en 2012 was ze dorpsdichter van Doel. Tijdens het schooljaar 2022-2023 houdt zij voor Literatuur Vlaanderen een auteursresidentie in een secundaire school. Haar lezing draagt als titel Creatief aan de slag met literatuur in de klas en op school
Een bondige outline van de lezing:
1 Lezen is een superkracht
Hoe overtuig je leerlingen om te lezen? Hoe maak je lezen aantrekkelijk?
Hoe promoot je het lezen en welke ‘marketingtrucs' kun je toepassen?
2 Het boek is een wondermiddel
Hierin geeft Van Cauteren een kort voorbeeld van een uitgewerkt didactisch pakket rond een jeugdroman met aandacht voor competenties Nederlands en literatuur plus andere competenties (ruimtelijke, historische, beeldende en burgercompetenties). Daaruit afgeleid geeft ze ook principes en tips voor het opmaken van een vakoverschrijdend project waarbij verschillende competenties aan bod komen.
3 Schrijven is toveren
Eerder onderzoek toonde aan dat je door te schrijven met moeilijke of niet-lezers de algemene leesvaardigheden ook versterkt. Creatief schrijven kan dus indirect leesbevorderend werken. Literatuur Vlaanderen wil in het schooljaar 2022-2023 een twintigtal trajecten opzetten, en in het schooljaar 2023-2024 nog eens dertig. Dit project komt tot stand met steun van de Vlaamse Regering. Er wordt nadrukkelijk ingezet op aansluiting bij de 16 sleutelcompetenties van de vernieuwde eindtermen.
Het tweede semester van schooljaar 2022-2023 gaat Hilde Van Cauteren aan de slag als één van de twintig auteurs in residentie. Ze schetst hierbij het project dat ze gaat uitwerken met een vierde jaar Sport (doorstroming/arbeidsmarkt, vroegere TSO). Aan het eind van deze lezing volgen bij wijze van illustratie twee creatieve schrijfoefeningen met de deelnemers.
UITSMIJTER: Taal in zicht
Binnen Netwerk Didactiek Nederlands zijn in de voorbije jaren onder leiding van Nora Bogaert vier Didactische Cahiers ontstaan:
Visietekst op taalvaardigheidsonderwijs
Greep op tekstbegrip
Greep op schrijfvaardigheid
Greep op luisteren en spreken
NDN heeft deze Didactische Cahiers laten bundelen tot een boek met de titel Taal in zicht. Nora Bogaert presenteert het boek samen met Kathleen Leemans, pedagogisch begeleider GO! en Tamara Bollaert, vakdidactica en docente Arteveldehogeschool, Gent.
PROGRAMMA
09.30 - 10.00 uur Onthaal en koffie
10.00 - 12.00 uur Leerlingen en literatuur, prof. dr. Elke D’hoker
12.00 - 13.15 uur Middagpauze en netwerking
13.15 - 15.15 uur Creatief aan de slag met literatuur, Hilde Van Cauteren
15.15 - 15.45 uur Greep op taalvaardigheden o.l.v. Nora Bogaert
15.45 – 16.00 uur Slotgesprek over de opbrengst van de studiedag
Dagvoorzitter is André Mottart.
DEELNAME
De studiedag is beperkt tot 30 deelnemers. Het principe first come, first served geldt. Inschrijven kan door …
een inschrijfformulier in te vullen met de vermelding van naam, gsm-nummer en instituut.
en door 90 euro te storten op rekeningnummer BE05 0011 4997 1675 van Netwerk Didactiek Nederlands
U krijgt na ontvangst van de storting een deelnamebevestiging.
WAAR VOOR UW GELD!!!
In het deelnamebedrag is inbegrepen:
Lunch bestaande uit brood en soep
De NDN-publicatie Taal in Zicht in boekvorm
Leerlingen en Literatuur. Hoe vaardige lezers vormen van prof dr. Elke D’hoker
Het boek van prof dr. D’hoker verschijnt op 22 november, drie dagen voor de NDN-conferentie. Met de uitgeverij Lannoo Campus hebben we een overeenkomst gemaakt dat het boek per direct aan ons bezorgd wordt. Om dit mogelijk te maken moet onze bestelling ten laatste op 10 november doorgegeven worden. Alleen deelnemers die voor 10 november ingeschreven zijn en betaald hebben, zullen dus van dit aanbod ten volle kunnen genieten.
Hopelijk tot 25 november 2022
Het NDN-bestuur
Op 8 oktober 2021 vond in Antwerpen de didactische conferentie van NDN plaats in samenwerking met UAntwerpen:
Breedbeeld
Breedbeeld
Diversiteit en het schoolvak Nederlands
SOL! Studenten ontmoeten leerkrachten
Sinds enkele jaren organiseert Netwerk Didactiek Nederlands (NDN) jaarlijks een studienamiddag waarbij derdejaars hogeschoolstudenten Nederlands eerst een theoretische insteek krijgen over een actueel onderwijsthema. Vervolgens gaan de studenten in groepjes in gesprek met ervaren leerkrachten over het schoolvak Nederlands. Daarna volgt een plenum.
Voor deze bijeenkomsten was NDN voor het eerst te gast bij de Arteveldehogeschool in Gent. In 2021 was de opleiding Nederlands van de Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs van hogeschool PXL in Hasselt onze gastheer.
Vermelding in het kader van de Week van het Nederlands
Algemene statutaire vergadering NDN
Woensdag 22 juni 2022 11 - 13 uur
Brasserie Hulstkamp, De Keyserlei 23, 2000 Antwerpen.
Op 22 juni 2022 vindt de Algemene Vergadering van NDN plaats in Hulstkamp in Antwerpen. Leden, donateurs en vrienden van NDN worden hierbij uitgenodigd voor de jaarlijkse statutaire algemene vergadering. Wilt u een bijdrage leveren aan het Netwerk Didactiek Nederlands, u bent van harte welkom.