NDN-activiteiten

Algemene statutaire vergadering NDN


Woensdag 22 juni 2022 11 - 13 uur
Brasserie Hulstkamp, De Keyserlei 23, 2000 Antwerpen.

Op 22 juni 2022 vindt de Algemene Vergadering van NDN plaats in Hulstkamp in Antwerpen. Leden, donateurs en vrienden van NDN worden hierbij uitgenodigd voor de jaarlijkse statutaire algemene vergadering. Wilt u een bijdrage leveren aan het Netwerk Didactiek Nederlands, u bent van harte welkom.

voorbij

Netwerk Didactiek Nederlands

Lenteconferentie

Vrijdag 29 april 2022

Clemenspoort, Gent

Beste neerlandici en neerlandici in spe,

Het Netwerk Didactiek Nederlands heeft tot zijn grote spijt moeten besluiten de geplande lenteconferentie wegens onvoldoende inschrijvingen af te gelasten.

Didactisch Vaardig

Een organisatie van Netwerk Didactiek Nederlands

Beste lerarenopleider,

Het vak Nederlands staat stevig onder druk. Uit onderzoek blijkt dat de inhoud ervan steeds minder goed aansluit bij de verwachtingen van leerlingen. Er wordt ongegeneerd aan het urenpakket geknabbeld, de interesse van neerlandici om voor de klas te staan neemt af, enz. Om het tij te keren heeft het Netwerk Didactiek Nederlands (NDN), met steun van de Nederlandse Taalunie, een prijs in het leven geroepen: de DIVA-prijs. Met de prijs wil NDN aankomende leraren Nederlands stimuleren om kwaliteitsvolle lessen te ontwikkelen die leerlingen uitdagen en enthousiasmeren voor het vak Nederlands en voor de Nederlandse taal. De wedstrijd staat open voor studenten aan Vlaamse en Nederlandse lerarenopleidingen Nederlands. Schiet dus uit uw slof, breng dit initiatief onder de aandacht van uw studenten en verover een plaats in ons hart.

Op 8 oktober 2021 vond in Antwerpen de didactische conferentie van NDN plaats in samenwerking met UAntwerpen:


Breedbeeld

Diversiteit en het schoolvak Nederlands

SOL! Studenten ontmoeten leerkrachten

Sinds enkele jaren organiseert Netwerk Didactiek Nederlands (NDN) jaarlijks een studienamiddag waarbij derdejaars hogeschoolstudenten Nederlands eerst een theoretische insteek krijgen over een actueel onderwijsthema. Vervolgens gaan de studenten in groepjes in gesprek met ervaren leerkrachten over het schoolvak Nederlands. Daarna volgt een plenum.
Voor deze bijeenkomsten was NDN voor het eerst te gast bij de
Arteveldehogeschool in Gent. In 2021 was de opleiding Nederlands van de Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs van hogeschool PXL in Hasselt onze gastheer.

Vermelding in het kader van de Week van het Nederlands